mei 18, 2024

Dandalion Wellness

Blog over Wellness en Beauty

Een kijkje in het leven van een acupuncturist

Er zijn veel mensen op onze aardbol en de meeste hiervan zijn wel werkzaam in een of andere sector. Erg interessant allemaal, want als je een beroep wil kiezen heb je de keuze uit de meest uiteenlopende onderwerpen. Zo geldt dat ook voor een acupuncturist. Dit is een erg interessant beroep, maar niet veel mensen weten wat het is. Daarom gaan we je in deze blog een kijkje geven in het beroep van een acupuncturist. We vertellen je precies wat zo iemand doet op een dag, wat voor cliënten hij of zij heeft en wat voor opleiding je hiervoor moet doen om werkzaam te kunnen zijn in deze sector.

Wat is een acupuncturist?

Een acupuncturist verricht werkzaamheden binnen de acupunctuur, dit is zijn of haar beroep. Als je hier werkzaam in bent kun je mensen behandelen met acupunctuur sessies. Het houdt echter niet op bij mensen, sommige behandelaars behandelen zelfs dieren. Maar, wat gebeurt er nu precies bij zo’n sessie acupunctuur? Nou, er worden hele dunne naalden op bepaalde plekken in het lichaam gedrukt. Deze naalden voel je helemaal niets van, maar het is wel een bewezen methode. De acupunctuur komt voort uit Chinese geneesmethoden. Volgens deze methode vormen het lichaam en de geest de mens samen. Volgens de Westerse benadering op deze methode zorgen de naalden ervoor dat de endorfinen boost en de bloedstroom doet toenemen. Dit komt omdat er op plekken wordt geprikt waar zenuwen, spieren en bindweefsel samenkomen.

Type patiënten

Bij een acupuncturist komen allerlei soorten mensen. Man, vrouw, oud, jong, hoogopgeleid, laagopgeleid, rijk, arm; van alles. Maar toch hebben ze één ding gemeen. Ze hebben namelijk ook acupunctuur geprobeerd en zijn er toen achter gekomen dat dit wel degelijk werkt. Deze geneeswijze die voortvloeit uit eeuwenoude Chinese methoden helpt onder andere tegen rugpijn, misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat vermoeidheid tegengegaan wordt en dat de bijwerkingen van een chemokuur onderdrukt worden. Kortom; er kan best veel verholpen worden bij een acupuncturist.   

Hoe word je een acupuncturist?

Een acupuncturist worden is niet voor iedereen weggelegd. Het moet in je hart en ziel zitten om mensen te helpen en hier plezier uit te halen. Daarnaast moet je secuur te werk kunnen gaan, veel kennis over het lichaam hebben, precies weten (tot in de details aan toe) hoe je te werk moet gaan met een acupunctuur behandeling en goed met mensen kunnen omgaan. Je hebt opleidingen die je in staat stellen om werkzaam te zijn in dit beroep. Zo heb je een driejarige Hbo-opleiding waarmee je een heus NVA certificaat krijgt. 

Wel of geen acupunctuur doen?

Een acupuncturist inschakelen is soms niet voor iedereen verstandig. Dit komt omdat je, wanneer je bloedverdunners slikt, extra kans hebt op bloedingen. Buiten dit bijzondere geval en enkele andere uitzonderingen, is acupunctuur voor vrijwel iedereen geschikt. Probeer dit dan ook eens zeker een keer. Het kan je enorm helpen met heel veel verschillende kwaaltjes en ziektes. Meer dan je misschien denkt, veel is verbonden in het lichaam!